Súčasťou 16. ročníka Hier s umením budú aj tri výstavy

10.04.2012 Poprad

Poprad 10. apríla (TASR) - Tatranská galéria (TG) v Poprade pripravila už 16. ročník podujatia Hry s umením. Tentoraz sú jeho nosnými témami recyklácia, digitálna technika a inšpiratívne príklady využitia digitálneho i moderného technického odpadu od umelcov a predstaviteľov žánrov ako fusionart, recyklart, techart alebo streetart. Riaditeľka galérie Anna Ondrušeková informovala, že dominantou Hier s umením 2012 budú aj tri výstavy.
"Unikátnou a bez pochýb svetovou výstavou sa bude prezentovať významný americký predstaviteľ fusionartu Shalom Thomas Neuman. Talking at You 2012 - Amerika series so súborom hovoriacich tvárí, ľudských portrétov z rôzneho odpadu," objasnila Ondrušeková. Autor, pôsobiaci v New Yorku, sa zameriava na multidisciplinárne a multisensorické umenie a na vernisáž prizval aj svojich kolegov z rôznych kútov sveta.
"Katedra úžitkového umenia Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave sa predstaví svojimi absolventmi a pedagógmi z ateliérov keramiky (Daniel Piršč), skla (Patrik Illo) a kovu a šperku (Karol Weisslechner)," doplnila Ondrušeková. V ich spoločnom projekte pod názvom "...nanovo ináč..." sa cez svoje výtvarné médiá venujú procesu recyklácie surovín, materiálu, ale aj historických predlôh.
Do tretice sa výstavou "material nature" uvedie Annamária Mikulik s kolekciou umeleckého šperku. Druhotným využitím plastu, gumy a textilu transformuje matériu do rozličných rastlinných podôb, čím uzatvára pomyselný kruh materiál - recyklácia - príroda.
"Uvedené tri výstavy piatich umelcov budú počas celého podujatia dopĺňané tradičnými workshopmi a okrem iného aj súťažnou prehliadkou mladých módnych dizajnérov - Módne inšpirácie 2012, vďaka čomu Elektráreň TG v Poprade aj v tomto roku ožije inovatívnym, netradičným a pútavým umením," konštatovala riaditeľka galérie. Vernisáž je naplánovaná na 13. apríla o 17.00 hodine za účasti viacerých svetových umelcov a autorov. Obohatená bude o koncert kapely Badge, recyklujúcej hudbu 60. rokov. Výstavy budú môcť návštevníci galérie vidieť až do 24. júna.
 

Vyberte región